dissabte, 25 d’octubre de 2008

24-10-08 - UN CONTE AMB REFLEXIÓ FINAL


HAVIA UNA VEGADA UN REI QUE TENIA QUATRE ESPOSES. ELL ESTIMAVA A LA SEVA QUARTA ESPOSA MÉS QUE A LES ALTRES I L'ADORNAVA AMB RIQUES VESTIDURES I LA COMPLAÏA AMB LES DELICADESES MÉS FINES. NOMÉS LI DONAVA EL MILLOR.
TAMBÉ ESTIMAVA MOLT A LA SEVA TERCERA ESPOSA I SEMPRE L'EXHIBIA EN ELS REGNES VEÏNS. MALGRAT AIXÓ, TEMIA QUE ALGUN DIA ELLA S'ANÉS AMB UN ALTRE.
A LA SEVA SEGONA ESPOSA TAMBE L’ESTIMAVA. ELLA ERA LA SEVA CONFIDENT I SEMPRE ES MOSTRAVA AMABLE, CONSIDERADA I PACIENT AMB ELL. CADA VEGADA QUE EL REI TENIA UN PROBLEMA, CONFIAVA EN ELLA PER A AJUDAR-LO A SORTIR DELS TEMPS DIFÍCILS.
LA PRIMERA ESPOSA DEL REI ERA UNA COMPANYA MOLT LLEIAL I HAVIA FET GRANS CONTRIBUCIONS PER A MANTENIR TANT LA RIQUESA COM EL REGNE DEL MONARCA. PERÓ, ELL NO ESTIMAVA A LA SEVA PRIMERA ESPOSA I ENCARA QUE ELLA O FEIA PROFUNDAMENT, TANT SOLS SI ELL ES FIXAVA EN ELLA.
UN DIA EL REI VA EMMALALTIR I ES VA ADONAR QUE LI QUEDAVA POC TEMPS DE VIDA. VA PENSAR SOBRE LA SEVA VIDA DE LUXE I VA RUMIAR: "ARA TINC QUATRE ESPOSES AMB MI PERÒ, QUAN MORI, ESTARÉ SOL." AIXÍ QUE LI VA PREGUNTAR A LA SEVA QUARTA ESPOSA: "T'HE ESTIMAT MÉS QUE A LES ALTRES, T'HE DOTAT AMB LES MILLORS VESTIMENTES I T'HE CUIDAT AMB CURA. ARA QUE ESTIC MORINT, ESTARIES DISPOSADA A SEGUIR-ME I SER LA MEVA COMPANYA?" "NI PENSAR-HO!", VA CONTESTAR LA QUARTA ESPOSA I ES VA ALLUNYAR SENSE DIR MÉS PARAULES. LA SEVA RESPOSTA VA PENETRAR EN EL COR DEL MONARCA COM UN GANIVET MOLT AFUAT ….. L'ENTRISTIT REI LI VA PREGUNTAR A LA SEVA TERCERA ESPOSA: "T'HE ESTIMAT TOTA LA MEVA VIDA. ARA QUE ESTIC MORINT, ESTARIES DISPOSADA A SEGUIR-ME I SER LA MEVA COMPANYA?" "NO!", VA CONTESTAR LA SEVA TERCERA ESPOSA. "LA VIDA ÉS MASSA BONA! QUAN MORIS, PENSO TORNAR-ME A CASAR!" EL SEU COR VA EXPERIMENTAR UNA FORTA SACSEJADA.
LLAVORS PREGUNTAR A LA SEVA SEGONA ESPOSA: "SEMPRE HE VINGUT A TU PER AJUDA I SEMPRE HAS ESTAT ALLÍ PER A MI. QUAN MORI, ESTARIES DISPOSADA A SEGUIR-ME I SER LA MEVA COMPANYA?" "HO SENTO, NO PUC AJUDAR-TE AQUESTA VEGADA!", VA CONTESTAR LA SEGONA ESPOSA. "EL MÉS QUE PUC FER PER TU ÉS ENTERRAR-TE". LA SEVA RESPOSTA VA VENIR COM UN LLAMPEC FRAGORÓS QUE VA DEVASTAR AL REI……. EN AQUELL MOMENT VA ESCOLTAR UNA VEU: "M'ANIRÉ AMB TU I ET SEGUIRÉ ONSEVULLA QUE TU VAGIS". EL REI VA DIRIGIR LA MIRADA EN DIRECCIÒ DE LA VEU….. I ALLÍ ESTAVA LA SEVA PRIMERA ESPOSA ….. ES VEIA TAN PRIMA, FAMOLENCA….., SOFRIA DE DESNUTRICIÓ…… PROFUNDAMENT AFECTAT, EL MONARCA VA DIR: "VAIG HAVER D'HAVER-TE ATÈS MILLOR QUAN VAIG TENIR L'OPORTUNITAT DE FER-LO!"
EN REALITAT, TOTS TENIM QUATRE ESPOSES EN LES NOSTRES VIDES. LA NOSTRA QUARTA ESPOSA ÉS EL NOSTRE COS. NO IMPORTA QUANT TEMPS I ESFORÇ INVERTIM EN FER-LO LLUIR BÉ, ENS DEIXÉRA QUAN MORIM……
LA NOSTRA TERCERA ESPOSA SON LES NOSTRES POSSESSIONS, CONDICIÓ SOCIAL I RIQUESA. QUAN MORIM, ANIRAN A PARAR A UNS ALTRES......
LA NOSTRA SEGONA ESPOSA ÉS LA NOSTRA FAMÍLIA I AMICS. NO IMPORTA QUANT ENS HAGIN DONAT SUPORT A NOSALTRES AQUÍ, EL MÉS QUE PODRAN FER ÉS ACOMPANYAR-NOS FINS AL SEPULCRE.......
I LA NOSTRA PRIMERA ESPOSA ÉS EL NOSTRE ESPERIT, FREQÜENTMENT IGNORAT EN LA RECERCA DE LA FORTUNA, EL PODER I ELS PLAERS DE L'EGO….. MALGRAT AIXÒ, EL NOSTRE ESPERIT ÉS L'ÚNICA COSA QUE ENS ACOMPANYARÀ ONSEVULLA QUE ANEM